Sekundær bebyggelse, skur, carport mm
Vil du bygge et skur eller en carport?
Her kan du læse om reglerne
Siden 2023 har det været muligt at opføre sekundær bebyggelse i Birkevang uden kommunal byggetilladelse, hvis projektet stemmer overens med en af de præaccepterede løsninger i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5, Brand. Og hvis det holder sig inden for regler og paragraffer i vores lokalplan, Birkevangs vedtægter og regulativ samt Bygningsreglementet.
En præaccepteret løsning er et eksempel på en bebyggelse, hvordan den er placeret på grunden og i forhold til skel, og hvad den så skal overholde af brandkrav.
Det vil sige, at hvis du vil bygge eksempelvis et skur, som ligger op ad huset, skal du vælge den præaccepterede løsning, der viser denne placering. Vil du bygge et stykke fra huset, er der andre præ accepterede løsninger, der kommer i anvendelse.
Det korte af det lange er, at en præ acceptret løsning er en, der allerede er godkendt, så du ikke skal igennem en langvarig byggesagsbehandling på grund af et helt enkelt skur.
Men forudsætningen for at få dit projekt godkendt i Birkevangs bestyrelse er også, at alle andre regler er overholdt, og dem er der mange af i vores lokalplan, vedtægter og regulativ.
For at overholde Bygningsreglementet, skal du også respektere de regler, der er for anvendelsen af en sekundær bebyggelse. Den må under ingen omstændigheder benyttes til boligformål – men er kun til ”kortvarige personophold”, som det hedder.
Her skal det bemærkes, at dette er uanset kvaliteten af det byggede. Du må altså gerne isolere dit skur, som var det en bolig.
Sådan kan du gribe det an
De fleste i Birkevang har indtil nu i hvert fald haft behov for at få noget rådgivning, når de vil opføre en sekundær bebyggelse.
Hvis du er i tvivl om noget, kan du altid henvende dig til bestyrelsen på bestyrelsen@birkevang.dk eller tage fat i formand eller et af medlemmerne i Byggeudvalget.
Vi har imidlertid også et andet tilbud til dig.
Byggeudvalget holder møde sidste torsdag i måneden, og du er velkommen til at bestille tid til en ”byggesnak”. Det er der mange, som gør.
Her sætter vi en halv time af til at snakke om dit projekt og give dig gode råd og idéer.
Efterfølgende kan du så gå hjem og arbejde videre med det eller – som der også er en del, der gør – involvere et byggefirma og/eller en arkitekt til at udarbejde projektet.
Kravene til et projekt er, at det indeholder
- En beskrivelse af projektet, herunder hvilken præaccepteret løsning, det tænkes opført efter
- En situationsbeskrivelse med mål, som viser placering på grunden og i forhold til skel og naboejendomme
- Facadetegninger med mål
Projektet indsendes til bestyrelsen. Men der er efterhånden praksis for, at det først behandles i byggeudvalget, som måske allerede kender til sagen fra ”byggesnak” og derfor har gode forudsætninger for at hjælpe med at rette projektet til, så det blot kræver bestyrelsens godkendelse.
Summa summarum – fra idé til byggeri:
Hvis du vil opføre en sekundær bebyggelse, kan du gøre følgende
- Aftal ”byggesnak” med byggeudvalget
- Udarbejd selv dit projekt eller få professionel hjælp
- Præsenter det for byggeudvalget og få hjælp til at sikre, at alt er, som det skal være i forhold til reglerne
- Få det godkendt i bestyrelsen
- Byg!
- Og husk, at du selv skal sørge for, at BBR-registret bliver opdateret.
Se Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – brand – med de præaccepterede løsninger her
Nyeste kommentarer